AMSTERDAM - Plant- en diersoorten beginnen sneller dan voorspeld uit te sterven of te veranderen als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een analyse van ruim achthonderd onderzoeken door een Texaanse biologe.

De analyse is dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annual Review of Evolution and Systematics.

Zeker zeventig soorten kikkers, vooral soorten die in de bergen leven en gedijen bij kou, zijn uitgestorven omdat ze nergens heen konden om de warmere temperaturen te ontvluchten. Verder worden tussen de honderd en tweehonderd andere dieren die voor hun bestaan van koude afhankelijk zijn, zoals keizerspinguïns en ijsberen, ernstig bedreigd.

Bloei

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Camille Parmesan, biologe aan de universiteit van Texas, blijkt ook dat dierenpopulaties naar het noorden trekken, dat soorten in zekere mate veranderen door de klimaatverandering, dat planten eerder tot bloei komen door vroegere lentes en dat epidemieën en parasieten vaker voorkomen.

Wetenschappers voorspelden deze veranderingen al jaren, maar Parmesan was verbaasd erachter te komen dat de veranderingen zich nu al voordoen. Ze ging ervan uit dat die nog minstens tien jaar op zich zouden laten wachten.

Crisis

De ecoloog Douglas Futuyma, verbonden aan de State University of New York, meent dat een crisis ophanden is, die niet pas in de verre toekomst staat te gebeuren, maar sneller op ons afkomt dan we denken. "Iemand die nu 10 jaar oud is, krijgt te maken met een geheel andere en angstaanjagende wereld tegen de tijd dat hij of zij 50 of 60 is", zegt Futuyma.

Problemen

Hoewel in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken hebben laten zien dat bij bepaalde soorten, groepen dieren of in bepaalde geografische gebieden problemen ontstaan, is dit de eerste omvattende analyse die een breder beeld schetst van veranderingen als gevolg van de opwarming van de aarde, zegt de Britse bioloog Chris Thomas van de universiteit van York.

Het is weliswaar onmogelijk met zekerheid te zeggen dat de veranderingen het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, maar de bewijzen zijn sterk en andere verklaringen zijn er niet, zegt Thomas.