Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Kwart Nederlanders heeft seksuele problemen'

UTRECHT - Ruim een kwart van alle volwassen Nederlanders heeft seksuele gezondheidsproblemen, als relatieproblemen, zorgen om hiv, onvruchtbaarheid, abortus, seksueel geweld of overmatig seksuele verlangen.
Door ANP

Meer dan twee miljoen mensen hebben professionele hulp nodig. Het gaat om een kwart van de vrouwen en een vijfde van de mannen. Relatieproblemen zijn de belangrijkste oorzaak van de zorgbehoefte. Iets meer dan de helft krijgt professionele hulp.

Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 4000 mensen tussen de 19 en 69 jaar dat de Rutgers Nisso Groep donderdag presenteert tijdens het Nationaal congres Seksuele Gezondheid 2006.

Volgens de onderzoekers krijgen een miljoen mensen niet de hulp die ze nodig hebben. Dit komt omdat ze zelf de stap niet durven te zetten, ze de hulp te duur vinden, de wachtlijsten te lang zijn of omdat ze geen geschikte hulpverlener kunnen vinden. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe dit probleem kan worden opgelost.

Onervarenheid

Uit het onderzoek blijkt dat de zorgbehoefte relatief groot is bij jongere mensen, degenen met een hogere sociale en economische status en bij etnische minderheden. Voor die laatste groep geldt dat traditionele sekseverhoudingen groter is dan bij autochtonen. Bij jongeren speelt onervarenheid een rol.

Over de oorzaak van hoge zorgbehoefte onder mensen met een hogere sociale en economische status tasten de onderzoekers in het duister. Als mogelijke verklaringen noemen zij onder meer veeleisend werk. Daarnaast blijkt seksuele agressie vaker vorm te komen bij deze groep. Dat heeft wellicht te maken met een combinatie van een hoge maatschappelijke positie en een relatief sterk gevoel van recht op seks, oftewel op een goed seksleven.

Aanbevolen artikelen