AMSTERDAM - De gemiddelde Nederlander heeft geen overgewicht. Dit blijkt uit een onderzoek ingesteld door de Europese Commissie. Nederlanders nemen de vijfde plaats in op de ranglijst van 'dunste Europeanen'.

De lijst wordt aangevoerd door Italië met een gemiddelde Body Mass Index (BMI) van 24.3. Frankrijk neemt met een BMI van 24.5 de tweede plaats in. Nederlanders hebben een gemiddelde BMI van 24.9. Dat is nog net geen overgewicht.

Een BMI tussen de 18.5 en 25 wordt gezien als 'gezond'. Ligt de BMI tussen de 25 en de 30 dan wordt er gesproken van overgewicht.

Malta

In slechts 5 van de 25 landen is de gemiddelde inwoner gezond. In de overige 20 landen, waaronder België (25.1) is er sprake van overgewicht. Malta heeft de hoogste score van 26.6 gevolgd door de Grieken met 25.9.

Ondanks de cijfers uit het onderzoek vindt slechts 38% van de Europeanen dat zij daadwerkelijk te zwaar zijn. Volgens Markos Kyprianou, Europees Commissaris voor Gezondheid en Consumenten Bescherming, geeft dit onderzoek goed weer waar de bezorgdheden van de Europeanen liggen.