AMSTERDAM - Nederland stevent dankzij het zachte herfstweer opnieuw af op een weerrecord. Het KNMI verwacht de komende dagen temperaturen tussen de 16 en 18 graden. Lokaal kan het zelfs nog warmer worden.

Het record voor deze tijd van het jaar staat officieel op 16,4 graden, gemeten op 13 november 1938 in De Bilt.

De hoogste temperatuur ooit landelijk gemeten staat op 20 graden, op 12 november 1926 in Sittard. De normale, gemiddelde temperatuur voor de periode 11 tot 20 november is 2 graden. Eerder meldde het KNMI dat het record van de zachtste herfst van vorig jaar waarschijnlijk wordt aangescherpt.

Regen

Eerder dit jaar werden al verschillende weerrecords gebroken. De maanden juli en september waren in drie eeuwen niet zo warm geweest. In augustus viel een recordhoeveelheid regen.

De laatste keer dat we zulk warm herfstweer hadden, was in 1995. Toen kwam het kwik boven de 15 graden uit. De eerste tien dagen van november waren dit jaar ook al uitzonderlijk zacht, net als vorig jaar. Ook toen bleven de bladeren zo lang aan de bomen zitten.

Kaal

Volgens een richtlijn van meteoroloog Baltus Zwart moeten de bomen uiterlijk 5 december allemaal volledig kaal zijn. Het KNMI denkt dat dat dit jaar een stuk later zal zijn.