WASHINGTON - Jongere vrouwen (tot 45 jaar) die dagelijks rood vlees consumeren hebben een grotere kans op het krijgen van borstkanker. Dat blijkt volgens The Washington Post van dinsdag uit een onderzoek van de Harvard-universiteit onder meer dan 90.000 Amerikaanse vrouwen.

Het onderzoek richtte zich op een veel voorkomende vorm van borstkanker, waarbij de tumoren gevoelig zijn voor de hormonen oestrogeen of progesteron.

De onderzoekers benadrukken dat er nog veel nader onderzoek nodig is, maar dat nu al geadviseerd kan worden om de consumptie van rood vlees te beperken. Dit vlees is ook al eerder in verband gebracht met de ontwikkeling van darmkanker.

Bereiding

Wat er nu precies aan de hand is met rood vlees is niet echt duidelijk. Mogelijk komen er bij de bereiding ervan kankerverwekkende stoffen vrij of komen groeihormonen in het rundvlees vrij in het menselijk lichaam.

Het gebruik van groeihormonen bij de runderteelt is in ons land en in de rest van de Europese Unie verboden. In de Verenigde Staten is dat niet het geval.

Conclusies

Deskundigen wijzen erop dat alleen op basis van dit onderzoek geen definitieve conclusies getrokken mogen worden. De uitkomsten onderstrepen wel eerdere onderzoeken die stellen dat een gezonde levensstijl al in de jonge jaren blijvend van grote invloed kan zijn op de gezondheid in latere jaren.