AMSTERDAM - In menselijk speeksel zit een stofje dat kan fungeren als pijnstiller. Een dergelijk nieuw medicijn is zes keer sterker dan morfine, en zou geen nadelige bijwerkingen hebben zoals bij morfine. Dat blijkt uit onderzoek van het Pasteur instituut in Parijs gepubliceerd in het tijdschrift PNAS.

Het gaat om de nieuwe stof opiorfine. De stof is gemakkelijk om te zetten in een bruikbaar medicijn dat extreme pijn bestrijdt. Volgens de onderzoekers behoren bijwerkingen zoals hallucinaties met opiorfine tot het verleden. Ook zou het middel wellicht gebruikt kunnen worden als antidepressivum.

Het pijnstillend speeksel is getest op ratten. Die kregen een injectie met een gram opiorfine per kilo lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid had hetzelfde pijnstillende effect als drie tot zes gram morfine.

De onderzoekers achten het tevens denkbaar dat speeksel direct in het eigen lichaam als pijnstiller zou kunnen werken. Een patiënt kan dan andere medicijnen krijgen waardoor de natuurlijke aanmaak van opiorfine in het lichaam wordt gestimuleerd.

Geneeskrachtig

Speeksel wordt al langer gezien als een geneeskrachtig middel. Toen er nog geen antibiotica en pijnstillers bestonden, lieten mensen hun wonden door honden uitlikken.

De werking van menselijk speeksel als pijnstiller moet nog wel worden getest op mensen.