AMSTERDAM - Nederland krijgt een hitte- en koudeplan, dat er voor moet zorgen dat onder meer ouderen, chronisch zieken en kleine kinderen minder last hebben van extreme hitte.

Aanleiding voor het plan zijn de twee hittegolven van afgelopen zomer, die vooral oudere mensen het leven kostten. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht door klimaatverandering vaker te maken te krijgen met extreme weersomstandigheden.

Uitdroging

Een 'hitteplan' moet Nederlanders ervan doordringen dat kwetsbare bevolkingsgroepen veel last hebben van de hitte en bijvoorbeeld aan de gevolgen van uitdroging kunnen overlijden.

Bij verzorgingshuizen en verpleeghuizen zal voortaan altijd goede zonwering aanwezig moeten zijn en in veel gevallen ook airconditioning. Bij nieuwbouw en verbouw moet dat in de toekomst volgens het ministerie standaard zijn.

Het plan is een initiatief van het Rode Kruis, het ministerie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het ministerie probeert om met de betrokken instanties het hitteplan af te hebben voor de zomer van volgend jaar.