AMSTERDAM - Een eiwit dat er voor zorgt dat cellen aan elkaar kleven, ligt ten grondslag aan een agressief type borstkanker. Dat schrijven onderzoekers Patrick Derksen en Jos Jonkers in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Cell dat dinsdag verschijnt.

Het gaat om het eiwit E-cadherine. Verlies van dat eiwit leidt tot invasief lobulair carcinoom (ILC). Deze cellen blijken niet alleen uit te zaaien, ze weten vervolgens goed te overleven in hun nieuwe omgeving. Ze voorzien bovendien in hun eigen bloedtoevoer, aldus de onderzoekers.

Derksen en Jonkers zijn verbonden aan Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). Zeker een op de tien borstkankerpatiënten heeft deze agressieve variant.

Muismodel

Voor het eerst ontwikkelden de onderzoekers een muismodel, waarbij ze het gen dat voor het betrokken eiwit codeert, wisten uit te schakelen in de borstkliercellen. Als het eiwit uiteenvalt, zaaiden de borstkankercellen in de muis uit. Bovendien bleken de kankercellen een enorme overlevingsdrang te hebben. Ook bleek dat de kankercellen in staat waren de vorming van nieuwe bloedvaten te stimuleren.

"Van ILC is bekend dat de tumoren slecht reageren op de standaard chemokuren", zegt Derksen. "Nu we begrijpen hoe dit type kanker ontstaat, kunnen we met het door ons ontwikkelde muismodel op zoek naar nieuwe behandelmethoden. Onze hypothese is dat de ILC-cellen kunnen uitzaaien omdát ze kunnen overleven zonder hulp van buitenaf. De volgende stap is om te onderzoeken hoe dat werkt."