SYDNEY - De oorspronkelijke bewoners van verscheidene gebieden op de wereld worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd door welvaartsziekten.

Aan het einde van de 21e eeuw zouden onder anderen de Australische Aboriginals en de indianen in Zuid- en Noord-Amerika kunnen zijn uitgestorven omdat hun gezondheid nu al snel achteruit gaat door overgewicht en diabetes.

Deze vrees spraken deskundigen uit die maandag bijeen waren op een internationale conferentie over diabetes in het Australische Melbourne.

Eetgewoonten

Volgens verscheidene wetenschappers zijn oorspronkelijke volkeren genetisch extra vatbaar voor diabetes type II dat vooral door overgewicht ontstaat, zo meldde de BBC. Verder zijn de leef- en eetgewoonten van deze bevolkingsgroepen de afgelopen decennia snel en ingrijpend veranderd.

Volgens recent onderzoek leidt reeds 50 procent van de volwassen bevolking op het eiland Nauru in de Stille Oceaan aan diabetes 2.

Epidemie

Dat geldt ook voor 45 procent van de Sioux en de Pima indianen in de Verenigde Staten en voor 30 procent van de inwoners van een gebied in het noorden van Australië. Het gaat om de grootste epidemie in de wereldgeschiedenis, aldus Paul Zimmet, de directeur van het Internationaal Diabetes Instituut in Australië.

De deskundigen die in Melbourne bijeen zijn gekomen voor de driedaagse conferentie, willen aan de Verenigde Naties voorstellen doen om internationaal maatregelen te nemen tegen het probleem.