SYDNEY - Een hightech T-shirt dat de bewegingen van een 'luchtgitaarspeler' in muziek omzet. Dit opmerkelijke nieuwe product hebben Australische wetenschappers maandag bekendgemaakt.

Het T-shirt kent speciale bewegingssensoren in de ellebogen die de bewegingen van de armen doorsturen naar een draadloze computer, die ze als gitaargeluiden interpreteert. Eén arm interpreteert de akkoorden, de andere de tokkel- en slagbewegingen, aldus ingenieur Richard Helmer, leider van een researchteam onder de vlag van de Australische overheid.

Het muzikale shirt, dat digitale geluiden voortbrengt die overeenkomen met een mp-3 bestand, kan zowel door linkshandige als rechtshandige gitaarspelers gebruikt worden. Volgens Helmer is het instrument door zijn eenvoud niet alleen geschikt voor professionals, maar ook voor gitaarspelers met weinig muziek- of computerervaring.

Verbeteren

De toepassing is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van wetenschappers uit meerdere disciplines. De ontwikkelde sensoren kunnen volgens Helmer in de toekomst in een virtuele wereld gebruikt worden om bewegingen te analyseren, bijvoorbeeld om sporttechnieken te verbeteren.