LIMA - Peruaanse en Japanse archeologen hebben ongeveer 120 kilometer ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima een tempel blootgelegd, die bijna 5000 jaar oud is.

De tempel Las Shicras dateert uit dezelfde periode als het archeologische complex van Caral, dat geldt als de belangrijkste nederzetting uit het pre-Columbiaanse tijdperk. Dat meldden Spaanse en Latijns-Amerikaanse media vrijdag.

De Peruaanse archeoloog Walter Tosso houdt er rekening mee dat het in de kuststreek gelegen Las Shicras nog ouder is dan Caral, dat ligt in de vallei van Supe, ongeveer 190 kilometer ten noorden van Lima. Tosso stelt dat de nieuwe ontdekking van groot belang is voor het onderzoek naar de culturen die vooraf gingen aan latere beschavingen in Peru als die van Chavín, de Mochica's en de Inca's.

Acht verdiepingen

De tempel van Las Shicras is in 2003 ontdekt. In juni dit jaar begonnen archeologen met het blootleggen van het complex. Volgens de eerste onderzoeken telt de tempel acht verdiepingen. Tosso liet weten dat nog zeker tien jaar onderzoek nodig is om een goed beeld te kunnen krijgen van de geschiedenis van Las Shicras.