NIJMEGEN - De Nijmeegse radiotherapeut Emile van Lin heeft een ballon uitgevonden, die bij bestraling van een prostaattumor de darmen beschermt. Door het gebruik van de ballon is het aantal mannen dat na een behandeling aan de prostaat incontinent wordt voor ontlasting met de helft gedaald.

Dat blijkt uit een onderzoek, waarop Van Lin eind deze maand promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort onder mannen. Op de prostaatballon is patent aangevraagd.

Bloed

Prostaatkanker is volgens Van Lin het best te behandelen met een hoge bestralingsdosis, maar dat leidt vaak tot blijvende schade aan de darmen en de anus. Veel voorkomend zijn darmbloedingen, slijmvliesbeschadigingen en bloed bij de ontlasting. Sociaal het meest belemmerend is ongecontroleerd ontlasting verliezen, geven patiënten aan.

Van Lin ontwierp een staaf met aan het uiteinde een kleine ballon. Die wordt in de darm gebracht en opgeblazen. Zo wordt de darm, die normaal gesproken tegen de prostaat ligt, weggeduwd.

Bijwerkingen

Ondanks het feit dat de voorzijde van de darm door de opgeblazen ballon juist in de richting van de prostaat wordt geduwd zijn de bijwerkingen van de bestraling toch aanzienlijk minder, stelt de promovendus.

Van Lin heeft 48 mannen twee jaar lang gevolgd. De helft was behandeld met ballon en de andere helft zonder. Gebleken is dat het aantal ernstige bijwerkingen en beschadigingen onder de 'ballongroep' veel minder was. De incontinentie voor ontlasting nam enorm af. Ook bleek het mogelijk de mannen met ballon met hogere doses te bestralen, zodat ze beduidend minder vaak naar de radiotherapie hoefden te komen.

Schade

Van Lin doet nader onderzoek naar de bestralingsdoses. Tot nu toe was de optimale hoeveelheid onmogelijk wegens te grote schade aan darmen en anus. Maar het lijkt er op dat door gebruik van de ballon de prostaattumor veel steviger en gerichter kan worden aangepakt, stelt de promovendus.