DEN HAAG - Ongeveer 40 procent van de artsen in opleiding is oververmoeid. Een op de vijf loopt zelfs de kans om een burn-out te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek onder arts-assistenten waarvan de resultaten in het tijdschrift Medisch Contact staan.

Artsen in opleiding tot medisch specialist (aios) maken lange werkdagen en hebben te maken met een hoge werkdruk, menen de onderzoekers. Een deel van de arts-assistenten lijdt daardoor onder "ernstige vermoeidheidsklachten, een cynische houding op het werk en gezondheidsproblemen".

De arts-assistenten voelen zich sterk betrokken bij hun werk en maken over het algemeen lange werkweken, van gemiddeld 51 uur. Sommigen zeggen meer dan tachtig uur per week te werken.

De vermoeidheid kan leiden tot fouten in bijvoorbeeld operatiekamers en de intensive care. Om de kans daarop kleiner te maken, zouden onder meer de werktijden moeten worden verminderd.

Gezondheidszorg

"De kwaliteit van de specialistische gezondheidszorg leunt zwaar op deze groep artsen. Uitgeruste medici leveren betere kwaliteit van zorg, zijn minder gevoelig voor burn-out en hebben meer aandacht voor persoonlijke en professionele doelen", aldus de onderzoekers.