DEN HAAG - Kinderen worden bij röntgenonderzoek in algemene ziekenhuizen vaak onnodig blootgesteld aan een te hoge stralingsdosis. Die dosis kan in veel gevallen lager. Ook ontbreken in deze ziekenhuizen veelal protocollen en voorzieningen voor kinderen en wordt soms verouderde röntgenapparatuur gebruikt.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In gespecialiseerde kinderziekenhuizen zijn de voorzieningen beter.

Gevoeliger

Volgens het RIVM is aandacht voor de stralingsdosis bij kinderen belangrijk, omdat zij gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van straling dan volwassenen. Als een kind wordt onderzocht met röntgenapparatuur die is afgesteld op een volwassene, krijgt het volgens het RIVM een hogere dosis straling dan een volwassene.

Door speciale protocollen op te stellen voor röntgenonderzoek voor kinderen kan de stralingsdosis worden beperkt.

Het RIVM bezocht voor het onderzoek achttien algemene ziekenhuizen en twee academische kinderziekenhuizen. In dergelijke gespecialiseerde ziekenhuizen vindt vaak het vervolgonderzoek plaats en wordt wel gebruikgemaakt van de juiste onderzoeksmethodes.