DEN HAAG - Blowen is minder gewoon dan jongeren denken.Volgens het Trimbos-Instituut denken jongeren dat vier van de vijf leeftijdgenoten cannabis of hasj roken. In werkelijkheid gaat het maar om een op de vijf.

Om jongeren die niet blowen te sterken in de manier waarop ze met drugs omgaan, lanceerde minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) maandag een campagne van het Trimbos onder het motto 'Je bent niet gek als je niet blowt', die is gericht op jongeren van 14 tot 18 jaar. Op de site drugsinfo.nl kunnen jongeren foto's en filmpjes zetten met een toelichting waarom ze wel of niet blowen.

Doel is de jongeren te prikkelen te zoeken naar informatie over cannabis en blowers te wijzen op de risico's van de drug. In de nieuwe voorlichtingscampagne wordt ook ingehaakt op de misverstanden over wel en niet-blowen.

Cannabis is volgens het Trimbos-instituut nog altijd de meest gebruikte drug onder jongeren. Bovendien gaan de meeste vragen bij de Drugs Infolijn over blowen. Toch heeft vier van de vijf jongeren nog nooit geblowd, terwijl jongeren zelf denken dat minstens tachtig procent wel blowt, meldt het instituut.

Hoogervorst erkende maandag dat hij in zijn studententijd ook wel eens een joint had gerookt. Nu doet hij dat zeker niet meer, dat is niet te combineren met zijn werk, stelde de minister. Zo nu en dan is een blow ook niet echt gevaarlijk, zei de minister. Maar hij gaf ook aan niet blij te worden van beelden van jongeren die dag in dag uit stoned door het leven gaan.