AMSTERDAM - De overheid zou het afnemen en invriezen van navelstrengbloed door commerciële bedrijven moeten verbieden. Dit melden vier wetenschappers, onder wie oud-minister van Volksgezondheid Els Borst, in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Volgens onderzoek van het viertal werkt tweederde van de verloskundigen en gynaecologen onterecht mee aan deze praktijken.

Ouders laten steeds vaker navelstrengbloed invriezen om er later stamcellen uit te kunnen winnen. Deze cellen zouden heilzaam zijn bij de behandeling van ernstige bloedziekten zoals leukemie.

Gevaarlijk

Volgens de wetenschappers is hier echter geen enkel bewijs voor en is de methode zelfs gevaarlijk voor de gezondheid. Uit een Brits onderzoek bleek 30 procent van het afgenomen bloed bacterieel besmet te zijn en dus niet bruikbaar.

De wetenschappers zijn verder bang dat bloedafname vlak na de bevalling de aandacht afleidt van belangrijkere medische aandachtpunten. Ze stellen dat commerciële bedrijven, onder meer via advertenties in tijdschriften, misbruik maken van de onwetendheid van zwangere vrouwen.