ROTTERDAM - De mate van herstel na een acuut hartinfarct kan worden voorspeld door MRI. Dit stelt de cardioloog Timo Baks van de Erasmus Universiteit Rottedam. Baks paste MRI toe op patiënten, vijf dagen na een hartinfarct.

Magnetic Resonance Imaging (MRI) geldt als de beste beeldvormende techniek om het effect van therapieën voor hartziekten die zijn ontstaan door zuurstoftekort te bestuderen. Met MRI kan de beweging van de hartwanden worden bestudeerd, maar ook de gehele hartfunctie.

Aan de schade aan de hartspier blijkt heel goed te kunnen worden afgelezen hoe groot de schade na vijf maanden zal zijn. De hartspierfunctie is sterk te herstellen door de patiënten te behandelen met een dotterbehandeling en medicijnen.

Baks onderzocht verder in hoeverre MRI herstel van de hartspierfunctie bij volledige afsluiting van een kransslagvat kan voorspellen. Een dotterbehandeling kan in deze gevallen moeilijk en soms gevaarlijk zijn. Met MRI kan worden voorspeld welke patiënten het meeste voordeel van een dotterbehandeling kunnen hebben.