AMSTERDAM - Ouders kunnen vanaf donderdag hun kinderen preventief laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Het gaat om meisjes van negen tot en met 26 jaar en jongens van negen tot en met vijftien. Het middel, met de naam Gardasil, voorkomt de overdracht van het menselijk papilloma virus (HPV), dat tumoren kan veroorzaken.

Ook mannen verspreiden het virus via seksueel contact. Vandaar dat ook jongens tot de doelgroep behoren. Elk jaar krijgen ongeveer zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker. Er overlijden in Nederland ongeveer tweehonderd vrouwen aan.

Baarmoederhalskanker

Volgens de fabrikant, Sanofi Pasteur MSD, kan driekwart van de gevallen van baarmoederhalskanker worden voorkomen. Het bedrijf hoopt dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid het middel opneemt in het rijksvaccinatieprogramma. Hoogervorst besluit naar verwachting nog dit jaar of hij de Gezondheidsraad onderzoek laat doen naar het nieuwe vaccin.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus dat zich via seksueel contact verspreidt. Het gros van de vrouwen draagt het virus bij zich. Het ontwikkelt zich niet bij iedereen tot kanker.

Mensen kunnen zich laten inenten bij de huisarts, maar dienen dat wel zelf te betalen. Het vaccin moet via drie injecties worden toegediend en kost in totaal ongeveer 360 euro.

Hoogervorst

Het Tweede Kamerlid Khadija Arib van de PvdA vindt dat Hoogervorst het vaccin in het vaccinatieprogramma moet opnemen zodat het voor iedereen gratis beschikbaar komt. Het CDA wacht eerst het onderzoek van de Gezondheidsraad af. Volgens VVD-woordvoerster Edith Schippers presenteert een andere medicijnfabrikant binnenkort ook een vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Daarbij werken fabrikanten aan de ontwikkeling van vaccins tegen allerlei ernstige ziekten. De VVD wil daarom duidelijke criteria die aangeven wanneer een nieuw vaccin wel en niet in het vaccinatieprogramma wordt opgenomen.

Onderzoek

Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt dat het gros van de Nederlandse vrouwen weinig van baarmoederhalskanker afweet. Zo denkt 70 procent dat de kankersoort erfelijk is. Een kwart denkt dat de kans op baarmoederhalskanker groeit als vrouwen roken.