AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg start een onderzoek naar de kwaliteit van de rimpelbehandelingen in Nederland. Aanleiding daarvoor zijn signalen dat het gebruik van rimpelvullers niet zonder risico's is, ook niet als ze worden toegediend door een bekwame arts.

Woensdag bevestigde een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerdere berichten van de inspectie. In mei waarschuwde de inspectie dat het gebruik van rimpelvullers regelmatig tot ernstige en onherstelbare schade leidt. Daarbij werd het RIVM gevraagd nader onderzoek te verrichten, dat nu is afgerond.

Knobbels

Het RIVM onderzocht mogelijke complicaties bij mensen die permanente 'vullers' tegen rimpels gebruiken. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat permanente knobbels konden ontstaan, die operatief verwijderd moeten worden. Een woordvoerder van het RIVM stelt dat Botox niet onder de onderzochte rimpelvullers valt. "Die injecties worden wel gebruikt om rimpels te bestrijden, maar ze werken op een andere manier."

Een verbod op rimpelvullers is volgens het RIVM vooralsnog niet aan de orde. De resultaten van het onderzoek worden in de loop van volgend jaar verwacht.