AMSTERDAM - Meer last krijgen van een kater naarmate je ouder wordt. Velen vermoedden het al, maar nu is het ook wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoekers van de Binghamton Universiteit in New York hebben aangetoond dat de hersenen van jonge mensen beter in staat zijn te compenseren voor grote hoeveelheden alcohol dan die van ouderen.

Niet alleen herstelt het lichaam van jongeren beter en sneller na het drinken van alcohol, ook worden jonge drinkers minder klungelig en onbeholpen tijdens hun dronk.

Vooral de prefrontale cortex in de hersenen helpt de jeugdigen bij het verwerken van hun katers. Dit gebied reguleert de cognitieve en emotionele functies van de mens. Onder andere impulsbeheersing, coördinatie en reflexen vallen daar onder.

Schadelijk

Volgens hoofdonderzoeker Elena Varlinskaya betekent dit allerminst dat alcohol minder schadelijk is voor jongeren. "Katers zijn er om ons een les te leren die we ons herinneren als we een volgende keer willen gaan drinken". Omdat jongeren minder katersymptomen hebben, wordt de schade van alcohol verhuld.