DE BILT - Oktober 2006 krijgt de tweede plaats op de lijst van warmste oktobermaanden sinds 1901. Dat maakte het KNMI dinsdag bekend. Met name de hoge temperaturen op 26 oktober waren volgens de klimatologische dienst opmerkelijk. In Arcen (Limburg) was het toen 23,3 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur lag op 13,6 graden.

De comfortabele temperaturen kwamen niet als een verrassing. Oktober 2006 volgt namelijk op de warmste septembermaand in drie eeuwen. Ook de andere hitterecords zijn recentelijk gevestigd. Zo is oktober 2001 met een gemiddelde temperatuur van 14,2 graden de absolute recordhouder. De derde plaats gaat naar oktober 2005. Toen was het gemiddeld 13,3 graden.

Overigens is het voorlopig afgelopen met het warme weer. "Het is begin november overdag weer gewoon 10 graden. Dat wordt voor veel mensen toch even schrikken", aldus een woordvoerder van het KNMI.

Zonuren

De hoeveelheid zon lag deze oktober vlak boven het gemiddelde, met 110 zonuren tegenover de gebruikelijke 105. Het zonnigste was het in het zuiden van Nederland, met 125 zonne-uren. Inwoners van Valkenburg (Zuid-Holland) kwamen er met 90 uur zon het slechtst vanaf.

Met gemiddeld 90 millimeter neerslag, tegenover de gebruikelijke 75 millimeter, staat oktober te boek als een redelijk natte maand. Vooral in de eerste week van de maand was het uitzonderlijk nat. Toen viel in Noord-Holland op een aantal plaatsen 125 tot 145 millimeter regen.