LONDEN - Noord-Amerikaanse wetenschappers hebben een genetische mutatie gevonden die een sleutelrol speelt in de ontwikkeling van de ziekte van Crohn, een chronische aandoening aan het spijsverteringskanaal.

De ontdekking kan artsen helpen de ziekte eerder vast te stellen en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen bevorderen, aldus een artikel dat vrijdag verschijnt in het wetenschappelijke vakblad Science.

Ongeveer 35.000 Nederlanders kampen met de ziekte van Crohn. Daar komen er volgens een schatting van patiëntenvereniging CCUVN jaarlijks circa duizend bij. Het duurt vaak lang voordat artsen een diagnose kunnen stellen, waardoor patiënten volgens de onderzoekers vaak langdurig lijden. De aandoening gaat gepaard met hevige buikpijn, koorts en diarree. Ook kunnen patiënten klachten krijgen aan hun gewrichten, huid en ogen.

Complicaties

De verschijnselen kunnen weken tot maanden aanhouden en keren steeds opnieuw terug. De ziekte van Crohn kan voorts leiden tot ernstige complicaties, zoals zweren en inwendige bloedingen die chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken. Omdat de aandoening vaak meerdere leden van dezelfde familie treft, gaan wetenschappers er al geruime tijd van uit dat het gaat om een deels genetisch bepaalde ziekte.