UTRECHT - Bij een stuitligging is een keizersnede veiliger voor het kind dan een normale bevalling. De moeder heeft dan juist iets meer kans op complicaties, concludeert gynaecoloog Christine Rietberg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Op grond van gegevens van de Perinatale Registratie Nederland stelt Rietberg dat één op de tachtig kinderen vaginaal geboren in stuitligging overlijdt of ernstige problemen na de geboorte heeft. Als het kind via de keizersnede ter wereld komt, is dat één op de zeshonderd. Rietberg promoveert op 31 oktober.

Litteken

De gynaecoloog analyseerde alle stuitbevallingen uit de landelijke registratie tussen 1995 en 2004, in totaal 45.000. Ze raadt niet bij alle stuitliggingen een keizersnede aan. Het litteken dat in de baarmoeder ontstaat na de operatie, kan bij een eventuele volgende bevalling scheuren. Bovendien is de kans groter dat de moederkoek zich in het litteken nestelt. De kans daarop is heel erg klein, maar er moet rekening mee worden gehouden, stelt Rietberg.

Voorlichting

Rietberg denkt dat voorlichting voor zwangere vrouwen met een stuitligging nog wel beter kan. Bij een jonge vrouw in haar eerste zwangerschap, die wellicht nog meer kinderen wil, is een vaginale bevalling waarschijnlijk beter. Maar een vrouw van 39 die na veel moeite zwanger is geworden, kan beter een keizersnede overwegen.

Mogelijk maakt het onderzoek van Rietberg een einde aan een langlopende discussie onder gynaecologen. Een groot internationaal onderzoek uit 2000 maakte al duidelijk dat bij een zwangerschap met stuitligging de keizersnede veiliger is. Tegenwoordig gaan de gynaecologen in 80 procent van de stuitbevallingen over tot een keizersnede, de aanstaande ouders hebben daar een belangrijke stem in.