LEIDEN - De vliegenzwam, de bekende rode paddenstoel met witte stippen, is op beduidend minder plaatsen te zien dan normaal rond deze tijd. Gewoonlijk is de paddenstoel eind augustus al in het hele land te bewonderen.

Volgens Hans Adema, bioloog bij Naturalis in Leiden, heeft de vliegenzwam een behoorlijke tik gehad van het extreme zomerweer. In juli was het te heet, in augustus te nat. September leek goed, maar bleek te droog voor de vliegenzwam. ,Je ziet er veel minder dan normaal. De meeste zijn verdroogd, al verdwenen of gewoon nooit opgekomen", zegt Adema.

Sporen

Het is goed mogelijk dat de paddenstoelen alsnog opkomen nu de herfst zijn intrede heeft gedaan. De vliegenzwammen die een poging wagen, hebben maar kort de tijd om hun sporen achter te laten. Als de eerste vorst zijn intrede doet, is het seizoen voorbij.

Het gebrek aan vliegenzwammen heeft geen gevolgen voor het aantal paddenstoelen volgend seizoen. Uit de sporen ontstaan mycelia, een netwerk van schimmeldraden, waaruit onder gunstige omstandigheden een paddenstoel kan groeien. Die mycelia blijven honderden jaren in leven. Mocht het dus volgend seizoen gunstig weer zijn voor de paddenstoel, dan groeien die vanzelf weer uit de voorraad mycelia.