WOERDEN - Nederlandse mannen leven in 2050 zes jaar langer dan nu. Voor vrouwen is dat drie jaar. Dat heeft het Actuarieel Genootschap (AG) berekend.

Jan Donselaar, voorzitter van de werkgroep Sterfte en Overleven van het genootschap, zei dinsdag dat het AG eens in de vijf jaar de overlevingstabellen aanpast. Daarin staat hoe groot de kans is dat iemand op een bepaalde leeftijd komt te overlijden.

Voorspelling

De verzekeringswiskundigen verwachten dat mannen in 2050 82 jaar oud worden. Vrouwen komen uit op 84,5 jaar. Die cijfers wijken af van een eerdere voorspelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Zij werken aan een nieuwe voorspelling. De rekenmethode van het AG is anders, maar ik hoop dat we op hetzelfde uitkomen", zegt Donselaar.

Het verschil tussen de levensverwachting van mannen en vrouwen wordt steeds kleiner. Donselaar: "We constateerden dat al eerder, maar de trend zet nu echt door." Het verschil in levensverwachting is overigens ontstaan in de laatste vijftig jaar. Daarvoor werden mannen en vrouwen ongeveer even oud.