LEIDEN - Het is de natuurkundige Darko Djukic gelukt elektroden te verbinden aan een waterstofmolecuul, het simpelste molecuul. Daarmee heeft hij het kleinst mogelijke stukje elektronica gebouwd. Djukic promoveert woensdag op dit onderzoek aan de Universiteit Leiden.

De verbeteringen in de klassieke elektronica hebben bijna hun grens bereikt. Elektronische circuits kunnen nauwelijks nog betrouwbaarder en sneller worden, meent Djukic.

De hoop is nu gevestigd op de nanotechnologie, waar de wetten van de kwantummechanica heersen. Dat is een natuurkundige theorie, die het gedrag van materie op zeer kleine afstandschalen beschrijft. Wetenschappers doen druk onderzoek naar elektronische schakelingen waarvan de onderdelen bestaan uit slechts één molecuul.

Bruggetje

In 2002 ontdekten wetenschappers dat één waterstofmolecuul als een bruggetje kan dienen voor het transport van elektrische stroom door een ultradun platinadraadje. Djukic heeft dat werk voortgezet.

Hij is erin geslaagd de metingen en berekeningen van de allersimpelste moleculaire schakeling (platina-waterstof-platina) zo nauwkeurig te maken, dat die als ijkpunt kunnen dienen voor alle experimenten en theorieën in het vakgebied.