AMSTERDAM - In een veenplas in het Overijsselse natuurgebied de Wieden hebben onderzoekers vijf exemplaren van een uiterst zeldzame mijt aangetroffen.

Van de zogeheten Arrenurus berolinensis waren wereldwijd nog maar twee exemplaren gevonden, ongeveer een eeuw geleden in Berlijn en in de Russische enclave Kaliningrad.

De vondst werd bij toeval gedaan in de veenplas nabij Sint-Jansklooster, bij het monsteren door onderzoekers van Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit. Onder de exemplaren bevindt zich één vrouwtje, wereldwijd het eerst gerapporteerde vrouwelijke exemplaar van deze mijtensoort.

Populatie

De mannetjes beschikken over een geslachtorgaan met weerhaken, dat ongeveer even groot is als hun lichaam. "Als je vijf exemplaren in één monster aantreft, dan betekent dat waarschijnlijk dat er nog een complete populatie leeft", zegt zoetwaterecologe Karin Didderen.

De mijten zijn aangetroffen in een zestig jaar oude veenplas. Het water was er van bijzonder goede kwaliteit, met een neutrale zuurgraad en volgens de onderzoekers opmerkelijk arm aan voedingsstoffen en mineralen. Dit verklaart mogelijk de aanwezigheid van deze zeldzame soort, zegt Didderen.