Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Stelende jongens hebben minder stress

AMSTERDAM - Jongens die kleine diefstallen plegen, gaan minder gebukt onder stress dan leeftijdsgenoten zonder overtredingen achter hun naam. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Arne Popma, psychiater in opleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Door Novum Nieuws

Popma onderzocht zo'n 120 jongens van 12 tot en met 14 jaar die voor het eerst waren opgepakt vanwege een licht vergrijp zoals winkeldiefstal, vernieling of een lichte mishandeling. De controlegroep bestond uit jongens die nooit met de politie in aanraking waren geweest.

Aan de hand van speekselmonsters mat Popma het stresshormoon cortisol van alle jongens. Daarnaast bekeek hij hun cortisolspiegel en hartslagfrequentie nadat ze onverwacht een spreekbeurt moesten houden voor onbekend publiek. Ditzelfde deed hij na een computerspel tegen een provocerende en frustrerende virtuele tegenstander.

Hartslag

De stelende jongens bleken gemiddeld een lagere cortisolspiegel en hartslag te hebben dan de jongens die nog nooit met de politie in aanraking waren geweest.

Popma pleit voor meer onderzoek naar de oorzaak van de biologische verschillen die hij heeft aangetoond.

Aanbevolen artikelen