WASHINGTON - De Oekraïense plaats Tsjernobyl, in 1986 het toneel van de bekendste industriële ramp in de geschiedenis, behoort tot de tien meest vervuilde plekken ter wereld. Miljoenen mensen kampen nog dagelijks met de directe gevolgen van de kernramp.

Dat staat in een rapport dat de Amerikaanse milieuorganisatie Blacksmith Institute woensdag heeft gepubliceerd.

Van de tien zwaarst vervuilde plaatsen liggen er vijf in landen die behoorden tot de voormalige Sovjet-Unie. Rusland is met drie vermeldingen koploper. In de meeste gevallen is vervuiling met zware metalen het voornaamste probleem, aldus het Blacksmith Institute. Bij het samenstellen van de lijst lette de organisatie vooral op de gevolgen van de vervuiling voor de bevolking.

Boosdoeners

De Russische stad Dzerzinsk kampt met ernstige vervuiling door de productie van strijdgassen tijdens de Koude Oorlog. In Rudnaya Pristan/Dalnegorsk en Norilsk, eveneens in Rusland, zijn de mijnbouw en de metaalindustrie de boosdoeners. De zware radioactieve vervuiling in Mailuu-Suu in Kirgizië is veroorzaakt door een uraniumfabriek die er in de Sovjettijd in bedrijf was.

Lozingen

In Ranipet in de Indiase deelstaat Tamil Nadu loopt de bevolking gevaar door lozingen van een looierij. Linfen in de provincie Shanxi is het kloppend hart van de Chinese mijnbouwindustrie.

Volgens Peking heeft de stad de slechtste luchtkwaliteit in heel China. Ook in La Oroya in Peru lijden mens en natuur schade door mijnbouw. De industriesteden Haina in de Dominicaanse Republiek en Kabwe in Zambia completeren de lijst.