BRUSSEL - De Europese Commissie wil een Europees Technologie Instituut oprichten met een budget van 2,4 miljard euro voor de periode 2008 tot 2013. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, woensdag bekendgemaakt.

Het instituut moet de innovatieve krachten binnen de EU op het gebied van technologie, onderzoek en onderwijs versterken. Voor Barroso moet de strijd tegen klimaatverandering de hoogste prioriteit krijgen. Het instituut moet een klein bestuurscentrum krijgen en daaraan gekoppeld een netwerk waarin universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven samenwerken.

Het Europese Parlement en de Europese regeringsleiders moeten nog instemmen met de plannen. De EU-leiders praten er vrijdag in Finland over.

Eerder toonden de EU-landen zich zeer sceptisch over de plannen. Ze wilden in elk geval geen speciaal hoofdkantoor en een nieuwe bureacratie voor het instituut. "Laten we het geld niet steken in grote gebouwen in een groene weide", zei minister Maria van der Hoeven in februari.

In Nederland werken de technische universiteiten van Twente, Eindhoven en Delft al samen via netwerken. Hetzelfde gebeurt in andere EU-lidstaten. Van der Hoeven denkt dat Europese netwerken kunnen voorkomen dat er een zogeheten 'braindrain' ontstaat, oftewel het vertrek van topwetenschappers naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten.