APELDOORN - De Duitse gorilla Jambo moet de stuurloze gorillagroep in de Apenheul leiden. Hiermee is een maandenlange zoektocht naar een opvolger van de vorig jaar overleden Bongo beëindigd, meldde dierenpark Apenheul dinsdag.

De 13-jarige Jambo is opgegroeid in de dierentuin van het Duitse Krefeld. Hoewel hij jong is, had het park een duidelijke voorkeur voor hem uit een groep van vijf dieren in evenzoveel dierentuinen in Europa. "Hij is sociaal veel sterker dan de anderen", zei Frank Rietkerk, coördinator van het Europese fokprogramma van gorilla's.

De zoektocht was lastig omdat de nieuwe leider aan veel eisen moet voldoen. "De genetische samenstelling van de gorillagroepen wordt goed beschermd. Hij moest dus geen directe verwantschap hebben met dieren hier." Twee Franse gorilla's, een in Madrid en een in Tenerife vielen af. Begin november wordt het dier naar Apenheul overgebracht.

Dames

Gedurende de wintermaanden is het dierenpark dicht, zodat de introductie van Jambo meteen kan beginnen. "Het is een traject dat wel een jaar kan duren", aldus Frans Keizer, hoofd gorillaverzorger. Wegens zijn jonge leeftijd zal het dier in zijn rol als leider moeten groeien. "Er wonen hier een paar pittige dames die het hem aardig lastig kunnen maken."

De gorillagroep is een van de pronkstukken van het park. De dieren leven in een sociale groep met één leider. De oude leider Bongo overleed vorig jaar na een virusinfectie. Sindsdien is het onrustig op het gorilla-eiland. De nieuwe leider zal de orde in de groep van negen dieren moeten herstellen.