AMSTERDAM - Nederlandse rokers zijn in vergelijking met andere Europeanen het minst gemotiveerd om hun sigaret voorgoed te doven: 39 procent heeft het afgelopen jaar geen enkele stoppoging ondernomen.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van NiQuitin, een producent van nicotinevervangers. In Frankrijk en Engeland waagde 29 en 25 procent van de rokers in de voorbije maanden geen enkele poging om te stoppen.

De Nederlanders die wel probeerden te stoppen met roken, hielden hun poging van alle Europeanen het langst vol: één op de acht stoppers wist de sigaret minstens een jaar links te laten liggen.

Familie

Van de Nederlandse rokers die een stoppoging doen, doet twaalf procent dat als gevolg van een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Druk van familie en vrienden is voor elf procent een goede reden om te stoppen en de prijs van een pakje sigaretten is voor acht procent de druppel. Ter vergelijking: in Frankrijk en Duitsland is voor respectievelijk 36 en 32 procent de prijs de reden.

Bijna één op de drie (30 procent) Nederlandse rokers rookt meer dan 21 sigaretten per dag. Alleen in Duitsland (40 procent) en België (35 procent) wordt nog meer gerookt. Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) stelde zich eerder deze maand ten doel dat het aantal rokers in Nederland de komende vier jaar moet dalen van 28 naar 20 procent van de bevolking.