WASHINGTON - Vrouwen kleden zich modieuzer en dragen meer juwelen tijdens de ovulatie. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat dinsdag wordt bekendgemaakt.

Aan het onderzoek, geleid door communicatiedeskundige en psychologe Martie Haselton van de Universiteit van Los Angeles, deden dertig studentes mee. Zij kregen verscheidene vragen voorgelegd maar wisten niets over de eigenlijke aard van het onderzoek, aldus Haselton. De vrouwen moesten een aantal keren terugkomen en werden gefotografeerd.

Een panel van mannen en vrouwen boog zich over het fotomateriaal met de vraag op welke foto's de studentes het meest probeerden er aantrekkelijk uit te zien. In zestig procent van de gevallen werd de foto gekozen die was genomen van studentes in hun 'vruchtbare' periode.

Volgens Haselton is dat vaker dan je op basis van toeval mag verwachten en is dit een bewijs dat vrouwen zich tijdens de eisprong anders kleden. "Zij zijn geneigd rokken aan te trekken in plaats van broeken, laten meer huid zien en kleden zich in het algemeen modebewuster."

Op de foto's waren de gezichten van de studentes ontzichtbaar gemaakt zodat het panel alleen de kleding kon beoordelen. Met een urinetest werd onderzocht of de vrouwen in de periode van de eisprong zaten of niet.