HILVERSUM - Het aantal pollen van de hooikoorts veroorzakende plant Ambrosia dat in de lucht wordt gemeten, is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat komt vermoedelijk door de uitzonderlijke hoge temperaturen in juli en september. Onderzoeker Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit heeft dat zondag gezegd in het VARA-programma Vroege Vogels.

Ook het aantal plaatsen in Nederland waar de plant dit jaar is aangetroffen nam toe. Onderzoekers waarschuwen daarom dat het hooikoortsseizoen voor allergische patiënten misschien met twee maanden moet worden verlengd.

Ambrosia

Ambrosiapollen zijn de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts in onder meer Zuidoost-Europa en de Verenigde Staten. "Die is enkele malen sterker dan de tot nu toe belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in Nederland, de grassen. De plant Ambrosia, die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika, veroorzaakt de laatste jaren in sterk toenemende mate gezondheidsproblemen in Zuidoost-Europa."

Als de plant eenmaal ergens vaste voet aan de grond heeft, kan die zich dankzij een flinke zaadproductie snel verspreiden en dat bemoeilijkt de bestrijding. "Contact met de huid moet worden voorkomen bij overgevoelige mensen."

Verspreiding

De problemen zijn volgens de onderzoekers het grootst in Hongarije maar sinds de jaren negentig ondervinden ook Noord-Italië en Zuid-Frankrijk grote problemen. In Zwitserland en Duitsland, waar de planten ook steeds vaker voorkomen, worden programma's opgezet om de verspreiding in te dammen.