ROTTERDAM - Reuma is steeds beter te behandelen. Steeds minder mensen hebben in de toekomst nog last van vergroeiingen aan hun vingers. Ook het aantal mensen dat door de ziekte in een rolstoel terechtkomt zal afnemen. Daarnaast kunnen patiënten veel vaker dan vroeger hun werk blijven doen.

Dat zegt de Leidse reumatoloog Tom Huizinga naar aanleiding van een congres over de ziekte dat zaterdag in Rotterdam wordt gehouden.

Revolutie

Huizinga spreekt van een "revolutie in de behandeling. "Ik ben als arts getroffen door het leed dat de ziekte bij mensen kan aanrichten. Maar de laatste jaren kunnen we zoveel meer doen dan vroeger. Mensen kunnen deel blijven nemen aan het maatschappelijk leven, ze hoeven vaak hun baan niet meer op te geven. Ik ben er echt enthousiast over.

Kern van de nieuwe behandelingen is volgens Huizinga dat artsen de ziekte in een veel eerder stadium kunnen opsporen, en dus ook eerder in staat zijn met de behandeling te beginnen. Door steeds betere medicijnen wordt voorkomen dat de reuma veel schade aanricht aan het lichaam.

Volgens Huizinga is er een kleine groep patiënten die niet geholpen kan worden met de verbeterde behandelmethoden.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 2,3 miljoen mensen van boven de twintig jaar aan een vorm van reuma lijden. Dit is veel meer dan werd gedacht. Tot nu toe ging men uit van 1,5 miljoen patiënten. Het Reumafonds vindt het grote aantal verontrustend.