BETHESDA - Oudere vrouwen die cola drinken, hebben een grotere kans op zwakke botten dan leeftijds- en sexegenoten die andere frisdranken nuttigen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Tuftsuniversiteit in Boston.

De botdichtheid bij vrouwen van rond de zestig jaar oud bleek significant lager als zij dagelijks een glas cola dronken. Bij mannen was er geen verband tussen het drinken van cola en de samenstelling van hun botten.

Een groot deel van vrouwen die de overgang achter zich hebben, krijgt te maken met osteoporose, botontkalking. De onderzoekers in Boston bestudeerden de botdichtheid in de wervelkolom en op drie verschillende plekken in de heupen. Het nuttigen van cola bleek vooral een effect te hebben op de heupbotten. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition van deze week.

De onderzoekers, die de gegevens van 2500 mensen bekeken, zeiden niet precies te weten waarom cola de botdichtheid beïnvloedde. Een mogelijkheid is dat er in cola fosforzuur zit, dat bij geregelde inname het bloed 'zuurder' maakt. Het lichaam zou dan calcium uit botten onttrekken om de zure omgeving te neutraliseren. Een andere mogelijkheid is dat de cafeïne in cola de botdichtheid ongunstig beïnvloedt.