AMSTERDAM - Geld maakt wel degelijk gelukkig. Volgens een onderzoek van de universiteit van het Engelse Nottingham is 97 procent van de jackpotwinnaars in de loterij "minstens zo gelukkig" als voorheen.

Vooral in de liefde gaat het de nieuwbakken miljonairs goed af. Driekwart van hen is getrouwd, terwijl van de onderzochte prijswinnaars slechts tweederde al gehuwd was vóór het geld binnenrolde. Ook dat prijswinnaars meer tijd kunnen besteden aan hun gezin draagt bij aan hun levensgeluk.

Slechts drie op de honderd ondervraagde jackpotwinnaars is minder gelukkig geworden. Zij klagen vooral over de "toegenomen druk" die ze in hun levens ondervinden. Niemand miste zijn werk.

Niet zaligmakend

Maar weinig loterijwinnaars gaan extravagant leven. Villa's op tropische eilanden zijn uitzonderingen. Weliswaar kopen veel winnaars een vrijstaande woning, maar ze blijven hun woongebied meestal trouw.

Volgens psycholoog Richard Tunney van de universiteit laat het onderzoek zien dat het gezegde "Geld maakt niet gelukkig" weliswaar niet klopt, maar dat geld ook niet zaligmakend is. "Traditionele gezinswaarden, financiële zekerheid en een comfortabele woning zijn sleutels tot een gelukkig leven."