AMSTERDAM - Op een eiland in de Noordelijke IJszee zijn de overblijfselen gevonden van een prehistorisch reptiel met de afmetingen van een bus en tanden groter dan komkommers. Dat hebben Noorse wetenschappers donderdag bekendgemaakt.

De vondst werd in augustus gedaan op de Svalbard-eilanden, zo'n vijfhonderd kilometer ten noorden van het Noorse vasteland, en betreft een kortgenekte plesiosaurus, een prehistorisch zeereptiel . Voor zover bekend is het voor het eerst dat er een compleet plesiosaurus-skelet is gevonden. Er zijn eerder wel stukjes bot van plesiosaurusen gevonden, bijvoorbeeld in Engeland, Rusland en Argentinië. Het tien meter lange, deels gefossiliseerde, skelet is 150 miljoen jaar oud.

Een van de onderzoekers, Joern Harald Hurum, noemt de plesiosaurus de Tyrannosaurus Rex van de oceaan. "Alleen is zijn hoofd veel groter, ongeveer twee meter lang, terwijl dat van de Tyrannosaurus Rex 1,6 meter is."

De wetenschappers, die zijn verbonden aan de Universiteit van Oslo, vonden tijdens hun twee weken durende expeditie nog 27 zeereptielen: 21 langgenekte plesiosaurussen, die aan het monster van Loch Ness doen denken, en zes ichtyosaurussen, visachtige reptielen met vinnen.