LONDEN - Noorse wetenschappers hebben een 'schat' aan 150 miljoen jaar oude fossielen gevonden. Dat meldde de Britse omroep BBC donderdag. De fossielen zijn ontdekt op het eiland Spitsbergen, ongeveer 565 kilometer ten noorden van Noorwegen.

De meeste dieren behoren tot de uitgestorven groepen Plesiosauria en Ichtyosauria en leefden ten tijde van de dinosaurussen. Volgens de wetenschappers is het zeer ongebruikelijk dat er zoveel fossielen op een enkele locatie worden gevonden. De overblijfselen zijn grotendeels intact gebleven omdat de dieren na hun dood in de modder op de bodem van de diepe oceaan terecht kwamen, waar bijna geen zuurstof is.

Loch Ness

In totaal ontdekte de wetenschappers meer dan 21 plesiosaurussen, die zouden lijken op het mythische monster van Loch Ness, en zes ichtyosaurussen, die veel gemeen hebben met dolfijnen. De onderzoekers hebben ook een reusachtig skelet van een pliosaurus ontdekt. Dat dier heeft vanwege zijn enorme omvang de bijnaam 'Het Monster' gekregen.

Het reptiel heeft een kop van drie meter lang en tanden zo groot als bananen. Hoewel de rest van het skelet nog niet helemaal is uitgegraven, vermoeden wetenschappers dat het meer dan acht meter lang is. "Het is verrassend dat we een volledig skelet hebben gevonden. Er is op de hele wereld geen ander compleet pliosaurusskelet bekend", aldus een van de onderzoekers.