STOCKHOLM - De Amerikaanse wetenschapper Roger D. Kornberg krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde. Het Nobelcomité kende hem woensdag in de Zweedse hoofdstad Stockholm de prijs toe wegens zijn onderzoek naar "de moleculaire basis van eukaryotische transcriptie", die noodzakelijk is voor al het leven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 59-jarige Kornberg ontvangt de onderscheiding voor zijn onderzoek naar de vraag hoe informatie die in de genen is opgeslagen, wordt overgebracht naar die delen van de cellen die proteïnen produceren. Als dit proces stopt en genetische informatie niet langer wordt vernieuwd zal het organisme sterven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vergiftiging door bepaalde paddenstoelen.

Medisch belang

Verstoring in het proces van transcriptie komt ook voor bij veel menselijke ziektes als kanker, hartaandoeningen en ontstekingen. Het onderzoek is dan ook van "fundamenteel medisch belang", aldus het Nobelcomité.

Vader en zoon

Voor Kornberg kan de toekenning een déjà vu betekenen. Als twaalfjarige jongen was hij al eens in Stockholm om te zien hoe zijn vader de Nobelprijs voor de Geneeskunde in ontvangst nam.

Vader Arthur Kornberg ontving de onderscheiding ook voor moleculair onderzoek. Hij bestudeerde het overbrengen van genetische informatie van de ene DNA-molecuul naar de andere.

Amerikaans succes

Alle eerder bekendgemaakte Nobelprijzen van dit jaar, die voor de Geneeskunde en Natuurkunde, gingen ook naar Amerikanen. Vorig jaar werd de prijs voor scheikunde toegekend aan de Fransman Yves Chauvin en de Amerikanen Robert H.Grubbs en Richard R. Schrock. Die kregen de prijs voor de ontwikkeling van belangrijke chemische katalysatoren. De eerste Nobelprijs voor Scheikunde ging in 1901 naar de Nederlander Jacobus Henricus Van 't Hoff.