MAASTRICHT - Vier op de vijf mensen snurken zelf of hebben partners die het bekende zagende keelgeluid maken. Tweederde van hen vindt dat heel vervelend, maar de meeste Nederlanders durven er wel over te praten. 91 procent zegt snurken gemakkelijk aan de orde te stellen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Flycatcher Internet Research, dat is voortgekomen uit de Universiteit Maastricht. Aan de studie werkten 1136 Nederlandse mannen en vrouwen boven 40 jaar mee.

41 procent van de ondervraagden beschouwt snurken niet als een ernstig probleem, maar toch klagen velen over gezondheidsklachten als abnormale vermoeidheid, een depressief gevoel en relatieproblemen. Bijna tweevijfde van de ondervraagden zegt dat ze zelf, hun partner of beiden wel eens even stoppen met ademen of last hebben van een haperende ademhaling tijdens de slaap.

Kwaal

De onderzoekers gingen na hoeveel mensen lijden aan het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS), waarvan snurken een van de symptomen is. Bijna tweederde van de ondervraagden heeft nog nooit van deze ernstige kwaal gehoord, maar 28 procent zegt zelf eraan te lijden of iemand te kennen die hem heeft.

OSAS, veroorzaakt door een afsluiting (obstructie) van de ademweg, kan leiden tot bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Bovendien is uit onderzoek bekend dat mensen met OSAS een veel grotere kans op een verkeersongeluk hebben dan mensen zonder die ziekte.

Tweederde van de ondervraagden met de ziekte heeft de huisarts er niet over geconsulteerd en 60 procent heeft zelf geen maatregelen genomen. Wordt hun echter informatie over de ziekte verstrekt, stijgt het aantal mensen dat geneigd is informatie te zoeken of naar de huisarts te gaan aanzienlijk.