AMSTERDAM - Franse onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee longkanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord. Nu wordt longkanker in bijna 75 procent van de gevallen pas ontdekt als de ziekte al is uitgezaaid, waardoor de overlevingskansen gering zijn.

Als de eerste resultaten bevestigd worden, kan de ontdekking betekenen dat de ziekte bij miljoenen mensen vroeg genoeg kan worden vastgesteld om met succes behandeld te kunnen worden.

De Franse onderzoekers maakten hun bevindingen maandag bekend op het jaarlijkse congres van het Europees Genootschap voor Medische Oncologie. De nieuwe test kan eiwitten aantonen die door kankercellen in het bloed worden geproduceerd.

Verschijnselen

Kankercellen produceren verschillende soorten en hoeveelheden eiwitten in het bloed, waardoor de eiwitprofielen uniek zijn. Deze eiwitten zijn al aanwezig lang voordat de verschijnselen van longkanker zich voordoen en voordat de ziekte met röntgenfoto's kan worden opgespoord. Longkanker is de meest voorkomende vorm van kanker ter wereld.

De onderzoekers onder leiding van William Jacot, oncoloog van het ziekenhuis Arnaud de Villeneuve in Montpellier, analyseerden serummonsters van 170 patiënten, van wie 147 longkanker hadden en 23 chronische longziektes, zoals emfyseem, op het voor kankercellen kenmerkende eiwittenpatroon. Hun test was voor bijna 90 procent accuraat.

Gezonde mensen

"Dat is nog niet goed genoeg om te gebruiken als screeninginstrument, maar beter dan de conventionele tumormarkers", zei Jacot. De methodologie dient verfijnd en bevestigd te worden in grotere studies, met meer gezonde mensen als vergelijkingsmateriaal.

Het kan nog jaren duren voordat de test tot de dagelijkse medische realiteit behoort, maar de hypothese, zoeken naar kanker door middel van een bloedtest, is volgens experts veelbelovend. Als de Franse methode om longkanker werkt, kan de test in aangepaste vorm wellicht ook worden gebruikt om andere vormen van kanker vroegtijdig op te sporen.