PUTTEN - Natuurgebied de Veluwe moet op de Unesco-lijst van Werelderfgoed komen. Dat hebben de Gelderse Milieufederatie (GMF) en de Vrienden van de Veluwe zaterdag tijdens een grote manifestatie in Putten bepleit.

Nederlands grootste natuurterrein is volgens beide verenigingen een gebied dat een status van wereldfaam heeft. "Het is wellicht het best bewaarde overblijfsel uit de Tweede IJstijd. Het is bovendien als ijzerwingebied in de vroege middeleeuwen een van de eerste industriegebieden van dit land", zei Volkert Vintges, directeur van GMF.

Als voorbeeld dient de Blaenavon Heritage Site in Wales. Dit mijnbouwgebied raakte in de jaren zeventig in verval, toen de mijnen sloten, en is momenteel een goedbezocht cultureel gebied dat op de werelderfgoedlijst staat. Het plan de Veluwe ook zover te krijgen was onderdeel van de eerste Veluwemanifestatie, zaterdag op landgoed Schovenhorst in Putten. Doel is om de Veluwe meer aandacht te geven.

Bewoners

De manifestatie is mede een initiatief van de Vrienden van de Veluwe. Die stichting pleitte eerder voor een koninklijke status voor het gebied. "Belangrijkste doel van deze vereniging is het laten horen van de wensen van de bewoners van de dorpen in het natuurgebied. Bij de plannen voor dit gebied wordt te weinig rekening gehouden met wat de inwoners willen."

Protesterende burgers die bijvoorbeeld in de jaren '80 tegen de aanleg van de A50 Arnhem-Apeldoorn waren, kregen het niet voor elkaar een groot protest te organiseren. De bescherming van de Veluwe ligt volgens de Vrienden geheel in handen van overheden en terreineigenaren, die onvoldoende aandacht schenken aan wensen van de bewoners.

Veluwegevoel

Ook wordt gepoogd een 'Veluwegevoel' te creëren. Uit onderzoek van GMF en de Vereniging voor Kleine Kernen Gelderland blijkt dat een dergelijk gevoel nog ontbreekt onder de bewoners.