LONDEN - Het aantal gevallen van borstkanker in Groot-Brittannië is sinds de jaren zeventig met ruim 80 procent toegenomen. Dat meldde de Britse krant The Independent vrijdag. Het aantal sterfgevallen door borstkanker ligt echter lager dan dertig jaar geleden.

Halverwege de jaren tachtig had Engeland het hoogste percentage sterfgevallen door borstkanker ter wereld. Tegenwoordig is dat percentage juist aanzienlijk lager dan in vergelijkbare landen, zoals Nederland, meldt de krant. Volgens specialisten komt dat doordat de ziekte tegenwoordig eerder wordt ontdekt en door verbeteringen in chirurgie en chemotherapie. Ook betere hormonale behandelingen dragen bij tot het lagere sterftecijfer.

Artsen beschrijven borstkanker in The Independent als een 'welvaartsziekte'. Belangrijke oorzaken voor de toename van het aantal gevallen zijn het toegenomen alcoholgebruik onder Britse vrouwen, evenals het feit dat ze gemiddeld dikker zijn, later kinderen krijgen en minder borstvoeding geven dan voorheen.