NEW YORK - Steeds meer mensen op aarde hebben toegang tot veilig drinkwater en goede sanitaire basisvoorzieningen. Sinds 1990 is er grote vooruitgang geboekt. Zeker 1,2 miljard mensen kregen goed water, maar zeker een miljard anderen moeten het nog altijd zonder stellen. Volgens het VN-kinderfonds Unicef vallen momenteel vooral kinderen nog grootschalig buiten de boot.

Volgens gegevens van de Verenigde Naties hebben nog altijd 425 miljoen kinderen in de wereld geen veilig drinkwater. Ongeveer 980 miljoen kinderen hebben geen toegang tot acceptabele sanitaire voorzieningen. Kinderen zijn juist bijzonder kwetsbaar. Door het gebrek aan veilig water worden ze ook massaal ziek. Alleen al aan diarree sterven jaarlijks 1,5 miljoen kinderen.

Het verbeteren van de watersituatie is een van de zogeheten millenniumdoelen van de VN. Die beogen onder meer armoede en honger voor 2015 goeddeels uit de wereld te helpen. Toegang tot veilig drinkwater is een onderdeel van de aanpak.

Volgens Unicef zijn er nog vooral problemen om de doelen voor de beschikbaarheid van goede sanitaire voorzieningen te halen. Vooral in Zuid-Azië is nog veel te doen. Twee op de drie mensen ontberen daar nog altijd de basisvoorzieningen, zoals een simpelweg schoon en veilig toilet.