BORDEAUX - Artsen hebben voor het eerst een mens geopereerd in een omgeving zonder zwaartekracht. De operatie door Franse specialisten vond op grote hoogte plaats in een speciaal daarvoor omgebouwde Airbus A300. Tijdens duikvluchten ontstond gewichtloosheid. Dat meldde het universiteitsziekenhuis van Bordeaux woensdag.

Tijdens de operatie verwijderde een team chirurgen en anesthesisten een goedaardige tumor uit de arm van een vrijwilliger. Volgens het ziekenhuis liep de patiënt geen risico.

De operatie is onderdeel van een programma van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) voor de ontwikkeling van nieuwe technieken voor robotchirurgie. Zo moet in de toekomst een chirurg via een satelliet een robotarm kunnen aansturen die elders in de wereld bij een operatie wordt gebruikt.

Nuttig

De mogelijkheid tot opereren in gewichtloosheid is volgens een van de betrokken anesthesisten zeer nuttig in de ruimtevaart. Er zijn inmiddels al vierhonderd mensen de ruimte in gegaan en de kans dat iemand tijdens een missie gewond raakt wordt alleen maar groter. "Gewonden voor behandeling terugbrengen naar de aarde is zowel riskant als duur", aldus de specialist.

Ruimtevaartorganisaties hopen tegen 2020 een permanent bemande basis op de maan te hebben. Tot die tijd zou de robotchirurgie op afstand ook haar nut kunnen bewijzen tijdens missies naar afgelegen plaatsen zoals de Noordpool.