MAASSLUIS - Multiple sclerose (ms) is nog steeds een vaak onbegrepen ziekte. Bijna de helft van de mensen met ms gaat een jaar lang door de medische molen voordat de definitieve diagnose is gesteld. Het gebeurt ook regelmatig dat het twee of drie jaar duurt voordat ms-patiënten van een arts horen wat ze hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS-NIPO in opdracht van het Nationaal MS Fonds heeft uitgevoerd onder meer dan 1400 patiënten. De resultaten worden donderdag gepresenteerd tijdens een internationaal ms-congres in Madrid. Het Nationaal MS Fonds wil zo snel mogelijk met neurologen om de tafel om te kijken hoe de diagnose-periode verkort kan worden.

Neuroloog

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de ms-patiënten die zich met eerste verschijnselen bij de huisarts melden, niet wordt doorverwezen naar een neuroloog, maar naar een andere specialist.

In twee van de tien gevallen denkt de arts eerder aan een burn-out, depressie of oververmoeidheid. Andere verkeerde diagnoses zijn hernia, psychische problemen, oogontsteking, kanker of de ziekte van Lyme.

Rolstoel

Multiple sclerose is een chronische aandoening die ontstaat als het centrale zenuwstelsel door ontstekingen wordt aangetast. Ongeveer 20 tot 30 procent van de mensen met ms komt vroeg of laat in een rolstoel terecht. Nederland telt ongeveer 16.000 mensen met ms. Het is een ziekte met een grillig en gecompliceerd verloop.

Grilligheid

Bekende symptomen zijn een slecht gezichtsvermogen, krachtverlies in armen en benen, incontinentie, een niet te beteugelen vermoeidheid en gevoelsstoornissen in de huid. Het Nationaal MS Fonds denkt dat die grilligheid ertoe leidt dat mensen lang op een juiste diagnose moeten wachten.