CAPE CANAVERAL - Spaceshuttle Atlantis is donderdag veilig geland op aarde. Het ruimteveer arriveerde op 12.21 uur Nederlandse tijd in de Amerikaanse staat Florida. Aan boord waren zes astronauten die terugkeerden op aarde na een twaalfdaagse missie naar het internationale ruimtestation ISS.


Atlantis veilig geland op aarde

De weersomstandigheden waren donderdag prima voor een landing op Kennedy Space Center in Florida. Aanvankelijk had de Atlantis woensdag al moeten landen maar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besloot tot uitstel wegens slecht weer.

"Het is fijn terug te zijn", zei gezagvoerder Brent Jett van de Atantis na de landing in Florida. De bemanning was even voor 04.00 uur (Nederlandse tijd) gewekt met een liedje van de Amerikaanse rockband Better Than Ezra. Rond 11.00 uur (Nederlandse tijd) verliet de spaceshuttle zijn baan om de aarde, om een uur en 21 minuten later te landen in Florida.

Energie

Tijdens de twaalfdaagse missie was het de belangrijkste taak van de bemanning van de Atlantis om het ISS te voorzien van twee nieuwe zonnepanelen. De zonnepanelen, elk 73 meter hoog, ontvouwden zich zonder problemen. Zij moeten de hoeveelheid energie waarover het ISS beschikt, verdubbelen. Dat betekent dat er in de toekomst zes astronauten tegelijk kunnen werken in plaats van drie nu.

De lancering van Atlantis was bijna twee weken vertraagd wegens blikseminslag, de nadering van de orkaan Ernesto en technische problemen. De NASA wil geen enkel risico meer nemen na de tragische ongelukken met de Challenger in 1986 en de Columbia in 2003. Daardoor kwamen de bemanningen om het leven en werd het ruimteveerprogramma telkens voor lange tijd tot staan gebracht.