CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Bij een koeltoren van Eneco in Capelle aan den IJssel is een hoge concentratie van de legionellabacterie aangetroffen. Dat heeft de GGD Rotterdam woensdag bekendgemaakt. Het staat nog niet vast dat de koeltoren de veroorzaker is van zeven besmettingen in het gebied eerder deze maand en in augustus.

De koeltoren staat op het terrein van het IJsselland Ziekenhuis. Het apparaat is afgesloten en chemisch gereinigd. De GGD gaat samen met het RIVM nader onderzoek doen naar de koeltoren als mogelijke besmettingsbron.

Drie patiënten meldden zich begin september. Zij komen uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. De GGD legde vervolgens het verband met drie eerdere gevallen uit dezelfde regio. Op 10 september kwam er een zevende geval bij. Een persoon ligt nog in het ziekenhuis.

Legionella is de bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Het inademen van de bacterie in kleine druppeltjes waternevel kan tot besmetting leiden. De meeste mensen worden er niet ziek van. Wie wel ziek wordt, krijgt zware longontsteking.