GRONINGEN - Het is belangrijk om kinderen die langdurig medicijnen slikken tegen ADHD goed te volgen. Daarvoor pleit wiskundige Adrianne Faber in een onderzoek waarop ze maandag 2 oktober promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Steeds meer kinderen met ADHD gebruiken medicijnen om rustiger te worden. In 1998 was dat nog 0,6 procent van de kinderen met ADHD, terwijl het percentage in 2002 was gestegen tot 1,2. Volgens Faber is er weinig bekend over de gevolgen van de medicijnen als kinderen ze langdurig slikken.

Daarom moeten huisartsen volgens haar goed volgen hoe het kind zich ontwikkelt en hoe het reageert op de geneesmiddelen. Het kan zijn dat de dosering moet worden aangepast of dat een andere behandeling meer effect heeft.

Bekende middelen tegen ADHD zijn Ritalin en Concerta. Deskundigen zeggen vaak dat artsen tegenwoordig veel te gemakkelijk de medicijnen aan kinderen voorschrijven. Ook zouden ze te vaak hoge doses geven. Faber zegt op basis van haar onderzoek niet vast te kunnen stellen of dat klopt.